LOGIN

WAAROM WORDEN MANNEN KAAL?

[WETENSCHAP]

Waarom worden mannen kaal

Waarom worden mannen kaal? Die vraag gonst waarschijnlijk nu door je hoofd. Omdat je zelf last hebt van haaruitval of iemand anders uit je omgeving. Waarschijnlijk ben je ook erg benieuwd naar mogelijke oplossingen. In dit artikel lees je het allemaal. 

Laten we beginnen met de meest voorkomende oorzaak: erfelijke kaalheid. De medisch wetenschappelijke naam luidt: ‘alopecia androgenetica‘. Dit is in 95% van de gevallen de oorzaak. Dat betekent dat in de familielijn kaalheid voorkomt. Er wordt gedacht dat de moederlijn de belangrijkste voorspeller is voor erfelijkheid kaalheid. 

De meest kenmerkende eigenschap van erfelijke kaalheid is het haarpatroon. Meestal begint haaruitval bij inhammen op het voorhoofd gevolgd door het compleet wegvallen van de haarkruin. Uiteindelijk blijft na verloop van tijd alleen een haarlijn aan de achterzijde en zijkanten van het hoofd zichtbaar. 

WAAROM WORDEN MANNEN KAAL DOOR DHT?

Daarmee hebben we nog steeds niet de vraag ‘Waarom worden mannen kaal’ beantwoord. Want ‘erfelijke kaalheid’ heeft op zichzelf natuurlijk ook een oorzaak. Al is die een stuk technischer. 

Het valt een staat allemaal met het stofje DHT, een bijproduct van het mannelijke hormoon ‘Testosteron’. DHT staat dan weer voor ‘Dihydrotestosteron’. Dit product heeft als eigenschap om haartjes die gevoelig zijn voor de werking van DHT te laten krimpen. Daardoor wordt de levensduur van de haartjes beperkt. Uiteindelijk zijn de haartjes in de haarzakjes zo gekrompen dat niet meer bovenkomen. 

Het proces van kaalworden begint meestal voor het 21e levensjaar. Tegen de tijd dat je door hebt dat je haarlijn terugtrekt ben je eigenlijk al een flink gedeelte van al je haren verloren. 

KAAL WORDEN IS VOOR MANNEN ONOMKEERBAAR

Helaas komen de haren die eenmalig weg zijn, nooit meer terug. Dat is het vervelende aan erfelijke kaalheid. Vanuit de wetenschap is er tot dusver geen enkele oplossing gevonden om erfelijke kaalheid terug te draaien. Wel zijn er medicijnen als finasteride en minoxidil die bestaande haaruitval kunnen behandelen door verdere uitval te remmen. Dat wil zeggen: het haar dat al is uitgevallen krijg je niet meer terug, maar alles wat je nog hebt, behoud je. 

De werking van medicijnen is niet zonder risico’s. Zo is er een kans op onvruchtbaarheid vanwege de invloed ervan op de hormoonhuishouding. 

Toch zijn er ook veiligere alternatieven zoals haartransplantaties en het simpelweg afscheren van het hoofdhaar. Deze laatste is misschien wel het meest voordelig, praktisch en stoer.