WAAROM WORDEN MANNEN KAAL?
[WETENSCHAP]
Waarom worden mannen kaal? Die vraag gonst waarschijnlijk nu door je hoofd. Omdat je zelf last hebt van haaruitval of iemand anders uit je omgeving. Waarschijnlijk ben je ook erg benieuwd naar mogelijke oplossingen. In dit artikel lees je het allemaal.
Laten we beginnen met de meest voorkomende oorzaak: erfelijke kaalheid. De medisch wetenschappelijke naam luidt: ‘alopecia androgenetica‘. Dit is in 95% van de gevallen de oorzaak. Dat betekent dat in de familielijn kaalheid voorkomt. Er wordt gedacht dat de moederlijn de belangrijkste voorspeller is voor erfelijkheid kaalheid.
De meest kenmerkende eigenschap van erfelijke kaalheid is het haarpatroon. Meestal begint haaruitval bij inhammen op het voorhoofd gevolgd door het compleet wegvallen van de haarkruin. Uiteindelijk blijft na verloop van tijd alleen een haarlijn aan de achterzijde en zijkanten van het hoofd zichtbaar.
WAAROM WORDEN MANNEN KAAL DOOR DHT?
Daarmee hebben we nog steeds niet de vraag ‘Waarom worden mannen kaal’ beantwoord. Want ‘erfelijke kaalheid’ heeft op zichzelf natuurlijk ook een oorzaak. Al is die een stuk technischer.
Het valt een staat allemaal met het stofje DHT, een bijproduct van het mannelijke hormoon ‘Testosteron’. DHT staat dan weer voor ‘Dihydrotestosteron’. Dit product heeft als eigenschap om haartjes die gevoelig zijn voor de werking van DHT te laten krimpen. Daardoor wordt de levensduur van de haartjes beperkt. Uiteindelijk zijn de haartjes in de haarzakjes zo gekrompen dat niet meer bovenkomen.
Het proces van kaalworden begint meestal voor het 21e levensjaar. Tegen de tijd dat je door hebt dat je haarlijn terugtrekt ben je eigenlijk al een flink gedeelte van al je haren verloren.
KAAL WORDEN IS VOOR MANNEN ONOMKEERBAAR
Helaas komen de haren die eenmalig weg zijn, nooit meer terug. Dat is het vervelende aan erfelijke kaalheid. Vanuit de wetenschap is er tot dusver geen enkele oplossing gevonden om erfelijke kaalheid terug te draaien. Wel zijn er medicijnen als finasteride en minoxidil die bestaande haaruitval kunnen behandelen door verdere uitval te remmen. Dat wil zeggen: het haar dat al is uitgevallen krijg je niet meer terug, maar alles wat je nog hebt, behoud je.
De werking van medicijnen is niet zonder risico’s. Zo is er een kans op onvruchtbaarheid vanwege de invloed ervan op de hormoonhuishouding.
WAT TE DOEN TEGEN HAARUITVAL?
Wat te doen tegen haaruitval? Dat is de miljoen-dollar-vraag. Er is helaas geen eenvoudige oplossing voor dit veelvoorkomende probleem. Natuurlijk zijn er wel een paar dingen die je kunt doen. Zo kun je Finasteride gaan slikken of Minoxidil gebruiken. Maar zoals hierboven al uitgelegd: dat is niet zonder risico. De beste en meest complete oplossing tegen haaruitval is echter nog steeds een haartransplantatie. Al krijg je daarmee het verloren haar niet terug. Je verplaatst alleen bestaande haren van de achterkant en zijkant naar de kruin. Daarmee krijg je natuurlijk niet opeens ‘meer haar’. Bovendien is een haartransplantatie niet voor iedereen weggelegd. Het hangt heel erg van de kwaliteit van het donorgebied. Hoe je het ook wendt of keert: zelfacceptatie is een belangrijk onderdeel van het proces. Mocht je niet besluiten om een haartransplantatie te ondergaan dan kun je het hoofd ook altijd kaalscheren.
KAALHEID BIJ MANNEN
Kaalheid bij mannen is veelvoorkomend. Ongeveer 25% van alle mannen rond het 21ste levensjaar begint een bepaalde vorm van haaruitval te ontwikkelen. Tegen de tijd dat de mannen de leeftijd van 50 heeft bereikt, heeft ongeveer 85% van de mannen een significant gedeelte van zijn haardos verloren. Dat zou blijken uit studies van American Hair Loss Association.