MELANOOM HOOFDHUID

[IS HET TE VOORKOMEN?]

Melanoom hoofdhuid

Melanoom hoofdhuid: is het te voorkomen? Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Ze kunnen zowel ontstaan op een ‘gave’ huid als op moedervlekken. Ze vaak zijn te herkennen aan bruine vlekken die anders zijn dan gewone moedervlekken. Een melanoom kan dusdanig gevaarlijk zijn dat deze kan uitzaaien. Dat wil je dus absoluut niet. 

Dat brengt ons automatisch bij de vraag: hoe ontstaan ze en wat kun je zelf doen om kan erop zo klein mogelijk te maken? 

Voor bepaalde vormen van kanker geldt, dat onze levensstijl een sterke beïnvloeden is van het risico op het ontstaan van de ziekte. Denk bijvoorbeeld aan het risico op longkanker door roken. 

Dat geldt eigenlijk ook voor het ontstaan van melanoom. Dagelijks zonlicht (Uv-straling) is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van melanoom  Daarbij geldt: hoe vaker en langer je huid is blootgesteld, hoe groter het risico. 

KALE MANNEN MET GESCHOREN HOOFDHUID LOPEN MEESTE RISICO MELANOOM

De hoofdhuid is een kwetsbaar stukje huid van het menselijk. Het wordt doorgaans goed beschermd door haargroei. Maar als je kaal wordt, heb je die bescherming niet. 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat kale mannen een groter risico lopen op het krijgen van een melanoom. De hoofdhuid van deze mannen is vaak onbeschermd. Daardoor kan Uv-straling de hoofdhuid beschadigen op DNA-niveau. Zeker als dat voor langere tijd gebeurd.

Daar komt bij dat mensen tegenwoordig vaker op vakantie gaan naar warme oorden. Denk aan Zuid-Spanje, Griekenland of Turkije. Dergelijke bestemmingen zijn betaalbaarder geworden en dus gaan ‘we’ vaker. Met alle gevolgen van dien. 

MELANOOM OP DE HOOFDHUID VAAK RISICOVOLLER VOLGENS ONDERZOEKERS

Een ander bijkomend aspect is dat melanoom bij kale mannen vaak risicovoller is. Dat zou blijken uit een studie van de Universiteit van North Carolina. 

Hoewel er ook zoiets is al erfelijk melanoom, heb je met eigen zongedrag grote invloed op het risico op melanoom. Daarom wordt geadviseerd om je kale hoofdhuid dagelijks in te smeren met SPF, de zon te mijden op de heetste momenten van de dag en vaker een pet te dragen. 

Garanties in het leven zijn er niet. Toch heb je met dit soort kleine aanpassingen al grote invloed op het risico tot melanoom hoofdhuid.